Leva på landetLeva på landet

LantgårdLantgård

Starta en gårdsbutik

Drömmer du om en egen gårdsbutik? Överallt i Sverige startas det gårdsbutiker, då intresset för att äta kvalitet och närodlat växer.

Gårdsbutiken

Gårdsbutiker är egentligen ett gammalt påfund som åter kommit i ropet. Förr i tiden var nästan allt man åt närodlat och ekologiskt. Det har blivit populärt att handla närodlat, både hos bönder, i gårdsbutiker och på lokala marknader. På grund av klimatförändringarna kommer intresset för gårdsbutiker också att öka. Vi blir medvetna om hur maten tillverkas, hur den ibland fraktas till andra länder för att paketeras och sedan skickas tillbaka. Hur matkedjan påverkar klimatet. I en gårdsbutik finns det produkter som själva gården producerar, som honung eller griskött. Det är också vanligt att gårdsbutiker köper in produkter från andra företagare eller privatpersoner för att få ett större sortiment. Gårdsbutikerna är främst affärer, men många av dem erbjuder också fika. Genom att ha en liten kaffeservering eller restaurang sommartid, så är det lättare att få kunder. Vissa gårdar erbjuder också övernattning.

En gårdsbutik – ett företag

Att driva en gårdsbutik som går runt ekonomiskt kräver verkligen sin man eller kvinna. Utan tvekan underlättar det att vara ett par, då det är mycket som ska göras. Du måste vara påhittig, praktisk, mycket driven och se möjligheter. För att driva en gårdsbutik måste du verkligen vara en företagare. En gårdsbutik är ett företag med lokala produkter som kostar mer än liknande produkter i den vanliga mataffären. Du måste både kunna producera och skapa mycket kvalitativa produkter samt kunna sälja dem.

Ekonomi

Att driva en gårdsbutik handlar väldigt mycket om ekonomi. Det absolut bästa är att ärva en gård. En gård utan lån kommer underlätta mycket. I annat fall måste du avväga lån mot arbete. En fin gård som inte kräver så mycket renovering är alltid dyrare i inköp. En billigare gård kommer kräva mycket tid, pengar och kunskap att fixa iordning. Innan du köper gården bör du ha en affärsplan. Sök upp andra gårdsbutiker och lär dig av dem. Gå även ut på internet och se vilka produkter och tjänster som olika gårdsbutiker erbjuder. Ju mer du kan erbjuda, desto större chanser har du att bygga upp en ekonomisk bärande gård. Att kunna erbjuda övernattning, husvagnsparkering och dylikt är ett bra sätt att omgående kunna få in pengar.

Läge

När du köper en gård är det mycket som du måste ta i beaktande. Gården ska fungera som en gårdsbutik. Den ska gärna se mysig ut så att folk får lust att svänga in. Du måste ha relativt mycket mark. Och gården måste vara vid en väg. Det är mycket svårt att få folk att ens åka in 300 meter för att besöka en gårdsbutik. I så fall måste gården tydligt kunna ses från vägen. Köp en gård som finns vid en väg där många turister åker. Då är det lättare att få besökare.

Marknadsför din gårdsbutik

Det räcker inte att du har fantastiska produkter att erbjuda, du måste få kunder och besökare till gården. För att lyckas bör du satsa mycket på marknadsföring.

Online

Den enklaste och billigaste marknadsföringen gör du online. Skapa en hemsida med din gårdsbutik som domännamn. Det kan faktiskt vara smart att ha ordet gårdsbutik i namnet. Så blir det lättare för folk att förstå att ni är en gårdsbutik. På hemsidan bör du ha en blogg. Det som är viktigt med både startsidan och bloggen är att besökarna snabbt ska se var ni finns och vad ni erbjuder. Bilder på er själva, er berättelse och dylikt ska ni inte ha på förstasidan. Har du ett kafé där ni serverar våfflor på gården? Då ska det finnas en tydlig bild på en våffla. Skriv regelbundet i bloggen, både vad som händer på gården och vad ni erbjuder för produkter. Det är också klokt att skapa en webbshop. Särskilt om du säljer produkter som kan skickas med posten, som smörknivar, honung, mattor och te. Erbjud också ett nyhetsbrev. Gården ska också finnas på sociala medier. Kan du skapa kvalitativa filmer där ni berättar om gården och visar hur man skapar saker på egen hand? Visa djurhållning från förr eller hur ni gör er egen ekologiska ost. Lägg upp filmerna på Youtube. Det ger mycket reklam och fler besökare.

Media

Att bli omskriven positivt i media kan ofta vara en game changer för en gårdsbutik. Genom att vara aktiv på sociala medier och internet är möjligheten att tidningar ska upptäcka er större. Låt lokaltidningar göra långa reportage. Bjud in resetidningen Vagabond att besöka er, så kommer ni nå jättemånga resenärer. Detsamma gäller tidningen Land.

Samarbeta med andra företag

Det är också smart att samarbeta med andra företag. Börja med de lokala företagen. Erbjud dig att sälja deras produkter, så kommer de vilja göra reklam för er butik. Samarbeta också med andra gårdsbutiker, var med i olika guider och se till att ni finns på Google Maps och TrustPilot. Ett tips är också att trycka upp profilkläder. Jackor, t-shirts och muggar med butikens namn. Tryck billiga muggar, så kan ni ge bort en mugg till alla som sover över hos er. Eller så köper du finare muggar i keramik med er logga på.

Gårdsbutiken – för dig som vill handla lokalt

Tycker du om att handla närodlat och lokalt? Att stödja företagen i din bygd. Då ska du leta upp närmaste gårdsbutik och bli en trogen kund.

Gårdsbutiker

En gårdsbutik är ett mycket bra sätt för vanliga människor att få handla närodlat. Vi åker till gården och kan handla både vitlök, smultron, morötter eller en halv gris. Det är mycket lättare att handla i en gårdsbutik, än att behöva åka runt till olika ställen, vänta in marknadsdagen eller behöva odla allting själv. Butikerna säljer allt från honung, egentillverkad ost och smörknivar, till våfflor, smycken och hemmagjord korv. Det mesta är tillverkat på gården eller hos andra lokala bönder. Att handla på en gård är ett bra sätt att minska på dina klimatavtryck.

Bra råvaror

Älskar du att laga mat med riktigt fina råvaror? Det är roligare att göra en tomatsallad som verkligen smakar tomat. Även om det är härligt att läsa tidningen Allt om trädgård, odla egna morötter, tomater och dill, så tar det tid att sköta ett land. Och om du har ett eget land, så har de flesta av oss bara de vanliga sakerna som jordgubbar, potatis, lök, morot och vinbärsbuskar. I gårdsbutiker kan du köpa pumpa, vitlök och ekologisk kyckling eller gris.

Semester

När du åker på semester kan du kolla upp var det finns olika gårdsbutiker. Många butiker serverar gott fika och på vissa kan du rentav sova över. Tänk att få vakna upp på en bondgård, höra fåglarna sjunga och korna mjukt råma. Sedan går du ner till serveringen och får dig en fantastiskt härlig bondfrukost med ägg från gården, hemmagjord ost och nybakat bröd. Att semestra på bondgårdar och gårdsbutiker hjälper till att hålla landsbygden levande och vital.

Livet på landet

Skillnaden mellan att bo på landet och i en stad är å ena sidan stor, å andra sidan bygger globaliseringen broar mellan stad och landsbygd. Du kan bo ute på landet samtidigt som du driver ett högteknologiskt företag och har kunder i Tyskland, USA och Kina.

Bo på landet

Det är något särskilt med att bo på landet. Vara nära naturen, ha mycket lugn och ro och möjlighet att ha djur. Om du drömmer om att bo på landet kan du med fördel läsa tidningen Land, för att få en känsla hur det är att bo i en by. På landet finns det ofta en stor grannsamverkan, man behöver hjälpa varandra för att klara både vinter och problem som uppstår. Samtidigt bör man gilla sitt eget sällskap och ha egna projekt att hålla på med.

Landsbygden och globaliseringen

Att bo på landet behöver dock inte betyda att du inte är en del av omvärlden. Det finns många företag som är etablerade på mindre orter eller på landsbygden, men som har kunder i Kina, USA och Tyskland. Globaliseringen har gjort det väldigt lätt att bo på landet och försörja sig. Tack vare tekniken är det också lätt att bara åka iväg till en storstad för en weekend.

Flytta tillbaka till byn

Bodde du i en by när du var liten och har sedan flyttat iväg för att utbilda dig eller för att jobba med något särskilt? Hur är det då att flytta tillbaka till byn som vuxen?

Tillbaka till byn

Du växte kanske upp i en by utanför Kiruna, men valde att flytta till Umeå för att utbilda dig. Det är skönt att få testa på något nytt och få nya erfarenheter. Men som vuxen, särskilt om du träffat en livspartner från samma ort, kan tanken på att flytta tillbaka ofta komma. Att växa upp i en by kan vara riktigt skönt. Det är möjligt att ha djur och lätt komma ut i naturen. En robust och härlig barndom. Som vuxen är det dock till ett annat liv du flyttar tillbaka till.

Nytt liv

Även om du flyttar tillbaka till den by där du växte upp, så kommer det ändå bli ett nytt liv. Du behöver inte oroa dig för att grannarna inte ska bli glada. De flesta på landet välkomnar nya bybor med glädje. Nu kommer du att få en annan roll. Sitta med på bymöten och vara med och anordna gemensamma fester och projekt i byn.

Köpa en lantgård

Det är mycket att tänka på om du ska köpa en lantgård. Innan du köper gården bör du tänka igenom hur den ska drivas.

Köpa gård

Det är något särskilt med att bo på en stor gård ute på landet. Det finns så många vackra gårdar i vårt land. Men att driva en gård som går runt ekonomiskt kräver goda idéer, gärna pengar på bankkontot, mycket kreativitet och driv. Om du drömmer om att flytta ut på landet kan du läsa magasinet Gods och gårdar för att få inspiration för vilken slags gård du vill köpa. Där får du också tips på hur du kan driva din gård.

Driva en lantgård

Om du köper en liten lantgård kan du vara fritidsbonde. Då räcker det med att du har ett fast jobb och kan betala dina räkningar. Men om du köper en större gård behöver du ha en plan med lantgården. Vad är du skicklig på och vilken slags verksamhet kan du driva på gården? Bör du satsa på lantbruket, på kor, grisar och jordbruk? Eller är det en gård som fungerar bra som hotell och för konferensverksamhet? För att få ekonomi i din gård behöver du ofta kombinera både turismen och lantbruket. Det är många som har en romantiserad bild av att driva en gård på landet, men verkligheten är ofta väldigt praktisk. Underbart kreativt och roligt, men också stressande med mycket som behöver åtgärdas. Kontakta andra lantgårdar, läs på och få tips om vilka olika slags verksamheter som man kan driva på en gård. Då har du större chanser att lyckas.

Driva jordbruk

Det är viktigt att Sverige har en levande landsbygd och ett jordbruk som kan försörja oss. Dock är det en stor utmaning att vara lantbrukare.

Jordbruk: basen för maten

I begreppet jordbruk ingår allt från djuruppfödning till att odla mark. I och med coronapandemin har både svenskarna och myndigheterna insett att Sverige behöver kunna försörja sig bättre vid en kris. Sverige behöver ha lantbruk som både ger kött, ägg och mjölk, samt grödor för att klara livsmedelsförsörjningen vid nästa pandemi. Även om vi i fortsättningen också kommer att vara en stor importnation. För oss svenskar är både kaffe, avokado och banan väldigt viktigt, och det kan vi inte odla i Sverige. Den svenska matkulturen är också väldigt internationell, då många svenskar tycker om att resa.

Jordbruk – en utmaning

Att driva ett jordbruk är en mycket stor utmaning. Lantgårdarna måste uppfylla Jordbruksverkets regler, de måste få ekonomin att gå runt och hantera olika kriser. Många lantbrukare är beroende av EU-stöd. Särskilt lantbrukare som vill ställa om från konventionellt jordbruk till ekologiskt jordbruk. Intresset för att äta ekologiskt och närodlat växer lavinartat i Sverige. Det startas fler gårdsbutiker och i flera större städer finns det också marknader som säljer grödor från de lokala jordbrukarna.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

jordslata.se – Allt om gårdsbutiker och livet på landetjordslata.se – Allt om gårdsbutiker och livet på landet